Επιλογή Σελίδας

Κατσαρίδες στο σπίτι

Κατσαρίδες στο σπίτι

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με κατσαρίδες στο σπίτι σας, μάθετε πως μπορείτε να απαλλαγείτε για πάντα από αυτές!! Οι κατσαρίδες είναι έντομα, τα οποία αποτελούν την τάξη των Βλαττοειδή (Blattodea, Blattaria), πολλαπλασιάζονται γρήγορα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές. Οι χώροι του σπιτιού στους οποίους τις συναντάμε συχνότερα, είναι η κουζίνα και το μπάνιο. Εμφανίζονται κυρίως τις νυχτερινές ώρες, τις οποίες βγαίνουν για να βρουν φαγητό. Αν έχετε δει κάποια κατσαρίδα μέσα στο χώρο σας, τότε κατά 90%, υπάρχουν πολλές ακόμα. Εδώ θα μάθετε τι χρειάζεται να κάνετε για να κρατήσετε τις κατσαρίδες, μακριά από την κατοικία ή την επιχείρησή σας.

 Συνήθως οι κατσαρίδες στο σπίτι, ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

Γερμανική κατσαρίδα

Η Γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica) είναι ένα μικρό είδος κατσαρίδας, τυπικά περίπου 1,1 έως 1,6 cm. Το χρώμα τους ποικίλλει από καφέ ως και μαύρο και έχει δύο σκούρες, σχεδόν παράλληλα, ραβδώσεις. Παρά το γεγονός ότι Blattella germanica έχει φτερά, ίδιο μήκος με το σώμα και αλληλοεπικαλύπτονται ελαφρώς, μπορεί μόλις και μετά βίας να πετάξει, αν και μπορεί να γλιστρήσει. Από τα λίγα είδη κατσαρίδας που είναι εγχώρια παράσιτα, είναι πιθανώς η πιο ευρέως ενοχλητική.

 

Ανατολίτικη ή Κοινή Κατσαρίδα

Η Ανατολίτικη ή Κοινή Κατσαρίδα (Blatta orientalis), επίσης γνωστή ως η waterbug, είναι μια μεγάλη κατσαρίδα, τα ενήλικα αρσενικά είναι 1,8-2,9 cm και ενήλικα θηλυκά να είναι 2-2,7 cm . Το χρώμα τους είναι σκούρο καφέ προς μαύρο χρώμα και έχει ένα γυαλιστερό σώμα. Τα θηλυκά, έχουν μια κάπως διαφορετική εμφάνιση από το αρσενικό. Φαίνονται σαν να μην έχουν φτερά, αλλά είναι βραχύπτερα, δηλαδή έχουν μη λειτουργικά φτερά ακριβώς κάτω από το κεφάλι τους. Το αρσενικό έχει μακριά φτερά, τα οποία καλύπτουν τα δύο τρίτα της κοιλιάς και είναι καφέ στο χρώμα. Και τα δύο φύλα προτιμούν να τρέχουν ή να αναρριχώνται.

 

Αμερικανική κατσαρίδα

Η Αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta americana), είναι το μεγαλύτερο είδος των κοινών κατσαρίδων, και συχνά θεωρείται ως παράσιτο. Το μέσο μήκος της είναι περίπου 4 cm και περίπου 7 mm ύψος. Έχουν χρώμα κοκκινωπό καφέ και έχουν κιτρινωπό περιθώριο για την περιοχή του σώματος πίσω από το κεφάλι. Μπορεί να τρέξει γρήγορα και να χωρέσει σε μικρές ρωγμές και κάτω από τις πόρτες, παρά το αρκετά μεγάλο μέγεθός της. Θεωρείται ένα από τα ταχύτερα έντομα. Επίσης, μπορεί και να πετάξει.

Κατσαρίδες στο σπίτι
ΕίδοςΓερμανική κατσαρίδαΑνατολίτικη ή Κοινή ΚατσαρίδαΑμερικανική κατσαρίδα
Μέγεθος13–16 mm18–29 mm29–53 mm
Αντοχή σε θερμοκρασίες15–35 °C 20–30 °C20–29 °C
Εξέλιξη των νυμφών54–215 μέρες
σε θερμοκρασία 24–35 °C
164–542 μέρες
σε θερμοκρασία 22–30 °C
 150–360 μέρες
σε θερμοκρασία 25–30 °C
Διάρκεια ζωής~200 μέρες35–190 μέρες90–706 μέρες
Δυνατότητα πετάγματοςπεριορισμένηΌχιΝαι

Καλέστε τώρα και μάθετε για τις Προσφορές μας.

Κατσαρίδες στο σπίτι

Οι κατσαρίδες στο σπίτι, είναι από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Εκτός από την ενοχλητική τους παρουσία και την αποκρουστική τους εμφάνιση, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Αλλοιώνουν τα τρόφιμα και μπορούν να διαδίδουν παθογόνους οργανισμούς, μεταφέροντας σοβαρές ασθένειες, όπως σαλμονέλα, δυσεντερία, γαστρεντερίτιδα και τύφο. Η επαφή με τα περιττώματα των κατσαρίδων προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι και άσθμα αλλά και έκζεμα. Οι κατσαρίδες στο σπίτι, πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστούν άμεσα καθώς είναι παράσιτο υψηλού κινδύνου για την υγεία μας.

 

Πως θα εξοντώσετε μια για πάντα τις κατσαρίδες στο σπίτι

Η ανατομία της κατσαρίδας είναι κάτι που την βοηθά να εισχωρεί στα πιο απίθανα σημεία. Τα περισσότερα είδη είναι εδαφόβια και δραστηριοποιούνται κατά την νύχτα και κρύβονται κατά την ημέρα σε ρωγμές, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως. Αφήνουν όμως σημάδια που μαρτυρούν την παρουσία τους.

Κατσαρίδες στο σπίτι

Τρόποι αντιμετώπισης για κατσαρίδες

Για να αντιμετωπίσετε οριστικά τις κατσαρίδες στο σπίτι ……..

Ενδείξεις από Πρόβλημα με Κατσαρίδες στο σπίτι

Η βασικότερη αλλά και ιδιαίτερα ενοχλητική ένδειξη, είναι η οσμή που αφήνουν στο πέρασμα τους. Οι κατσαρίδες στο σπίτι δημιουργούν μια αποκρουστική οσμή η οποία αλλοιώνει την οσμή των τροφίμων και των αντικειμένων με τα οποία έρχονται οι κατσαρίδες σε επαφή. Εκτός της οσμής που αφήνουν, τα περιττώματα τους είναι αυτά που μαρτυρούν την παρουσία τους, καθώς τα αφήνουν στο πέρασμα τους. Παρακάτω θα διαβάσετε, σε ποια μέρη του σπιτιού κρύβονται συνήθως, αλλά και μερικά προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε.

 

Πού κρύβονται οι Κατσαρίδες στο σπίτι;

Οι κατσαρίδες στο σπίτι, απαντώνται συνήθως σε κουζίνες ή σε χώρους που αποθηκεύονται τρόφιμα. Κάνουν τις φωλιές τους σε ντουλάπια, πατάρια και γενικότερα σε σκοτεινά και απομονωμένα σημεία. Τα μέρη που συχνάζουν συνήθως είναι κάτω από τις ηλεκτρικές συσκευές, πίσω από τους νεροχύτες, τριγύρω από τις αποχετεύσεις κι οποιεσδήποτε χαραμάδες. Για να μειώσετε τις κρυψώνες στις κατσαρίδες στο σπίτι, μπορείτε να:

  • πετάξετε παλιά άχρηστα αντικείμενα, μέσα στα οποία οι κατσαρίδες μπορεί να έχουν κάνει φωλιές και να έχουν γεννήσει.
  • Κλείσετε ρωγμές και ανοίγματα που μπορεί να υπάρχουν στους τοίχους
  • να βάλετε σιλικόνη για να κλείσετε τα ανοίγματα γύρω από τις σωληνώσεις του σπιτιού, τις οποίες χρησιμοποιούν οι κατσαρίδες για να εισέλθουν στο χώρο.
  • διορθώσετε οποιαδήποτε διαρροή σωληνώσεων, η οποία προσελκύει τις κατσαρίδες.
  • καθαρίζετε συχνά το σπίτι με απορρυπαντικά.

 

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των κατσαρίδων στο σπίτι, είναι να μην έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα. Να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε δοχεία ή σφραγισμένες συσκευασίες και να καθαρίζετε τα υπολείμματα τροφών κάτω από ψυγεία ή τις ηλεκτρικές κουζίνες. Επίσης, τα απορρίμματα να είναι σε σφραγισμένα δοχεία σκουπιδιών. Αν και τις προσελκύει το φαγητό η παραμονή τους εξαρτάτε και από την πρόσβαση τους σε νερό καθώς δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αυτό. Έτσι οποιαδήποτε διαρροή η πηγή νερού του σπιτιού μπορεί να προσελκύσει τις κατσαρίδες. Γι’ αυτό καλό είναι να μην αφήνετε υγρά σε νεροχύτες ή κουβάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναλυτικότερα, μπορείτε να:

  • κρατάτε καθαρά από υπολείμματα  τροφών και ψίχουλα, τα ράφια, τα συρτάρια και τα ντουλάπια σας
  • τοποθετείτε τα σκουπίδια σε καλά κλεισμένες σακούλες και σε κάδο σκουπιδιών, ώστε οι κατσαρίδες να μην  έχουν πρόσβαση
  • πλένετε καθημερινά τα πιάτα και τα ποτήρια, διότι τα υπολείμματα τροφών που βρίσκονται πάνω τους προσελκύουν τις κατσαρίδες στο σπίτι.
  • προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι μια από τις αγαπημένες τροφές τις κατσαρίδας. Γιαυτό λοιπόν, σιγουρευτείτε ότι καθαρίσατε καλά το χώρο.
  • τοποθετείτε όλα τα φαγητά σε τάπερ και μέσα στο ψυγείο.